Algemene informatie

De alligatorschildpad is één van de grootste soorten schildpadden ter wereld. De grootste alligatorschildpad die bij wetenschappers bekend was, werd uiteindelijk 1,5 m lang. Dat is van het puntje van zijn snuit tot en met het uiteinde van zijn nogal lange staart. Het kan echter zomaar zo zijn dat er nog grotere alligatorschildpadden rondzwemmen in het wild, want alligatorschildpadden groeien hun hele leven lang door. De alligatorschildpad is een vleeseter, die echter soms ook waterplanten eet. Hij is zowel een dier die zelf op prooien jaagt als een aaseter. Een aaseter is een dier die kadavers eet, dat zijn dieren die al dood zijn. Het aantal verschillende diersoorten die door de alligatorschildpad wordt gegeten is groot: vissen, weekdieren, kikkers, padden, salamanders, slangen, wormen, rivierkreeften, mosselen, maar ook watervogels en zelfs kleine alligators. Ook kan hij zoogdieren eten als die te dicht bij de waterkant komen…

De alligatorschildpad jaagt zowel ‘s nachts als overdag. Als de schildpad overdag jaagt, dan probeert het vissen naar zich toe te lokken. Dat doet hij door stil te zitten op een troebele waterbodem en daar zijn bek open te houden. In zijn open bek laat de schildpad zijn tong bewegen als een worm. De schildpad gebruikt zijn tong dus als lokaas, in de hoop dat er een vis naar zijn bek toe zwemt. Zodra de vis dicht genoeg bij zijn bek is, klapt de schildpad met enorme snelheid en kracht zijn bek dicht en schrokt de vis op.  De alligatorschildpad heeft behalve deze passieve manier van jagen ook een actieve manier van jagen, die geschikt is om andere prooien dan vissen te vangen. De oudste in een dierentuin levende alligatorschildpad werd 70 jaar oud. Hoe oud alligatorschildpadden in het wild kunnen worden weet helaas niemand met zekerheid.

De alligatorschildpad kan met zijn zeer krachtige kaken heel krachtige beten toebrengen. De beten zijn zo krachtig, dat ze bij mensen vingers en tenen kunnen afbijten en verder levensgevaarlijke bloedingen kunnen veroorzaken. Verder kan de schildpad zijn lange, ingetrokken nek razendsnel en heel ver uitsteken om een dier of mens te bijten.

De alligatorschildpad komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Daar leeft hij in rivieren, meren, vijvers en moerassen. De alligatorschildpad brengt bijna al zijn tijd in het water door. De schildpad komt alleen aan land om eieren te leggen en om naar een ander waterlichaam te verhuizen bij droogte.

Alligator-schildpad

Alligator snapping turtle
Macrochelys temminckii

Alligator-schildpad

Pas op, deze heeft hele krachtige kaken...

Adopteer een eigen Alligator-schildpad!

Wil je één of meerdere alligatorschildpadden adopteren?
DAN IS DIT JE KANS.

Adopteren

Wist je dat?

  • De alligator schildpad één van de grootste soorten schildpadden ter wereld is.
  • Ze bij mensen makkelijk een vinger of teen kunnen afbijten.
  • Ze niet geschikt zijn als huisdier.