Algemene informatie

De cavia is een knaagdier uit Zuid-Amerika. Hij heeft een gedrongen lichaam, korte poten, kleine haarloze oren en hij heeft geen staart. De cavia is een van de meest gehouden huisdieren in Europa. Deze dieren kunnen max. 30 cm lang worden, 1,5 kg zwaar en 8 jaar oud worden.

Cavia’s komen oorspronkelijk uit het Andes gebied en zijn ongeveer 3000 jaar geleden gedomesticeerd wat betekent dat deze diersoort door middel van fokken zich heeft aangepast aan het samenleven met de mens. Dit dier wordt in de landen Peru, Ecuador en Bolivia nog veel als voedseldier gehouden en wordt op de markt als cuy vlees verkocht. Deze dieren zijn groepsdieren maar worden vaak alleen of met enkele dieren bij elkaar gehouden. Cavia’s eten de hele dag door en eten vaak hun eigen ontlasting omdat cavia’s bepaald voedsel niet goed kunnen verteren. In het wild eten deze dieren bladeren, planten, grassen en bloemen. In gevangenschap wordt vaak hooi, paardenbloem, vers groenvoer en speciaal caviavoer gegeven.

Caviavrouwtjes zijn om de 14 tot 18 dagen bronstig mits ze niet zwanger zijn. Als een vrouwtje zwanger is duurt het 68 dagen voordat er 2 tot 4 jongen worden geboren. Cavia’s zijn nestvlieders. Dat betekend dat de jongen zijn al helemaal ontwikkeld zijn als ze worden geboren. In het wild kunnen de pasgeboren cavia’s dus al erg snel met de moeder meelopen. Cavia’s zijn 4 weken na de geboorte al vruchtbaar.

Cavia

Guinea Pig
Cavia porcellus

Cavia

Een knaagdier dat ook gegeten wordt...

Adopteer een eigen Cavia!

Wil je je eigen cavia adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Een andere naam voor de cavia "Guinees biggetje" is
  • Cavia’s vroeger veel gebruikt werden als proefdier
  • Cavia’s, net als mensen en chimpansees, niet hun eigen vitamine C kunnen aanmaken