Algemene informatie

De Russische steur wordt ook wel diamantsteur genoemd. De lengte in het wild is tot wel 6 meter lang en het gewicht tot 400 kilo zwaar! Hij lijkt op de Siberische steur, maar bij deze zijn de beenplaten op de flanken veel kleiner en hebben dezelfde kleur als het lichaam en de snuit is veel spitser.

De diamantsteur kan leven in zowel zout als zoet water. Van oorsprong komt hij voor in Eurazië: Zwarte Zee, Zee van Azov en Kaspische Zee en hun rivieren. De Russische steur is evenals de andere uitheemse steuren in Nederland geïntroduceerd via uitzettingen van tuinvijver- en aquariumliefhebbers en ontsnappingen uit sierviskwekerijen en siervishandels. In Nederland komt hij vooral voor in rivieren (en in vijvers natuurlijk).

Hij leeft in het oorspronkelijke verspreidingsgebied vooral dichtbij de kust op zand- en modderbodems en dan voornamelijk op de bodem waar hij bodemdiertjes eet, zoals mossels, kreeftachtigen en kleine visjes. deze vis valt onder het internationale Cites verdrag, appendix II.

Diamant steur

Russian sturgeon
Acipenser gueldenstaedtii

Diamant steur

Zeldzaam hoor, die diamantsteur!

Adopteer een eigen Diamant steur!

Wil je je eigen diamantsteur adopteren?
DAT KAN !

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze steur in Nederlandse rivieren een (zeldzame) exoot is
  • Hij in het wild wel 50 tot 100 jaar oud kan worden
  • Hij wel op een prehistorisch dier lijkt