Algemene informatie

De Egyptische mangoest is ook bekend als ichneumon, faraorat, grijze ichneumon of gewone ichneumon. Het is een roofdier uit de familie der mangoesten (Herpestidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Viverra ichneumon in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Dit diertje staat bekend als een echte slangendoder. Hij is immuun voor slangengif!

De naam ichneumon komt uit het Grieks, en betekent “spoorzoeker”. Hij loopt vaak met zijn kop naar de grond, waarschijnlijk een geur achterna. Soms loopt een hele familiegroep in een lange rij achter elkaar aan. Het dier is voornamelijk overdag actief. Dan jaagt hij op konijnen, knaagdieren, vogels, ongewervelden als insecten en krabben, slangen en andere reptielen, en kikkers. Ook eet hij aas en vogeleieren.

Hij breekt een ei door het met zijn voorpoten vast te houden en tegen een steen aan te slaan. Hij heeft meerdere jachttechnieken, en past deze ook regelmatig aan de situatie aan. De ichneumon kan razendsnel toeslaan, en graaft ondergrondse prooien gemakkelijk uit met zijn voorpoten. Zijn snelheid en wendbaarheid zijn een voordeel bij gevaarlijke prooidieren als gifslangen. Ook vogels weet hij zo te grijpen. De ichneumon komt in bijna geheel Afrika voor, alsmede in Madagaskar, Israël, Portugal en Zuid-Spanje, waar hij is geïntroduceerd.

Egyptische mangoest

Egyptian mongoose
Herpestes ichneumon

Egyptische mangoest

Faraorat ?

Adopteer een eigen Egyptische mangoest!

Wil je je eigen Egyptische mangoest adopteren?
DAT KAN !

Adopteren

Wist je dat?

  • Ze in het oude Egypte heilig waren
  • Ze in het oude Egypte heilig waren
  • Ze in het oude Egypte heilig waren