Algemene informatie

Gestreepte stinkdieren vind je het meest in bossen, grasvlakten, woestijnen, prairies en stedelijke gebieden. Stinkdieren leven alleen en zijn in de schemer en de nacht actief. Overdag slapen ze het liefst in holen die door andere dieren zijn gegraven, meestal zijn winter- en kraamverblijven onder de grond, andere verblijven boven de grond. In de wintermaanden zijn de holen dan bewoond door ongeveer 6 dieren, dit zijn meestal vrouwtjes met hun jongen. Als stinkdieren zich bedreigd voelen beginnen ze met hun voorpoten te stampen, en steken ze hun staart omhoog als waarschuwing. Als het roofdier dan nog niet weg is draait het stinkdier zijn achterste naar het roofdier toe. Daarna spuit hij d.m.v. zijn twee stinkklieren, twee stralen met gele stinkende muskus, in de richting van de ogen van de vijand. Het dieet van het gestreept stinkdier bestaat uit insecten, kleine zoogdieren, vis, fruit, groente, kadavers, gras, granen en noten. Het dieet bestaat voor ongeveer 70% uit insecten.

De paartijd van het gestreept stinkdier loopt van februari tot april. Na een draagtijd van ongeveer 64 dagen worden er 3 tot 9 jongen geboren. De jongen zijn bij de geboorte blind en doof en hebben weinig haar maar het streeppatroon is wel al zichtbaar. Als de jongen 8 dagen oud zijn kunnen ze al hun stinkklieren gebruiken, met 24 dagen gaan de ogen open. De moeder zoogt de jongen voor 2 maanden, na die 2 maanden gaan de jongen mee met de moeder op jacht.

Gestreept stinkdier

Striped Skunk
Memphitis memphitis

Gestreept stinkdier

Met 2 brede witte strepen

Adopteer een eigen Gestreept stinkdier!

Je eigen stinkdier adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Gestreepte stinkdieren een heel goed gehoor hebben, maar niet goed kunnen zien
  • De wetenschappelijke naam van het gestreept stinkdier Mephitis mephitis is, wat letterlijk Stink stink betekent
  • Stinkdieren wel 3 tot 5 meter ver hun stinkende musk kunnen sproeien
  • Je de geur alleen weg krijgt met tomatensap en ammonia