Algemene informatie

De gladvoorhoofdkaaiman is een kaaiman die voorkomt in Midden-Amerika en de noordelijke helft van Zuid-Amerika. Deze soort heeft grote ogen, de punt van de snuit wijst naar boven en heeft een stompe kop. Deze kaaimannensoort kan maximaal 1,6 m lang worden inclusief de staart en worden wel 7 kg zwaar. De leeftijd die de gladvoorhoofdkaaiman kan bereiken is 40 jaar oud.

De gladvoorhoofdkaaiman komt het meest voor in kleine meren, moerassen en snelstromende beekjes met steen of rotsachtige bodems. Deze soort kaaiman is ook veel gezien bij watervallen en helder water, wat opmerkelijk is omdat de meeste krokodilachtigen juist harde stromingen vermijden en liever in troebel water liggen. Om de huid te beschermen tegen deze stromingen en harde stenen zijn de schubben erg stevig, dik en liggen dicht bij elkaar zodat dit een stevig harnas vormt. De gladvoorhoofdkaaiman is in de nacht actief en leeft solitair of in paren met overlappende territoria.  Het dieet van de kaaiman bestaat uit kleinere prooien, alles dat eetbaar is wordt gepakt. De tanden zijn naar achteren gekromd wat erg geschikt is voor het verorberen van ongewervelde dieren. Verder wordt vis, zoogdieren, reptielen en amfibieën ook erg goed gegeten.

Gladvoorhoofd kaaiman

Cuvier's dwarf caiman
Paleosuchus palpebrosus

In 1807 voor het eerst bescheven

Adopteer een eigen Gladvoorhoofd kaaiman!

Wil je je eigen kaaiman adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Deze kaaiman maar 1x per jaar eieren legt
  • De gladvoorhoofdkaaiman de kleinste soort van alle krokodilachtigen is
  • Hij wel tot 82 tanden in zijn bek kan hebben
  • De IUCN status is: Lower Risk (niet bedreigd)