Algemene informatie

Het zijn zgn. evenhoevige dieren. Ze lijken qua uiterlijk best veel op onze wilde zwijnen, maar ze tonen afwijkende kenmerken zoals een andere bouw van hun kiezen en hun verteringstelsel. Daarom worden ze in een eigen familie geplaatst, de Pekari’s. Halsbandpekari’s zijn qua habitat echte allrounders, ze komen zowel in woestijnen voor als ook in het regenwoud. Naar gelang de omgeving passen ze hun gedrag aan. In de droge woestijn rusten pekarigroepen in de overdag in de schaduw, liefst bij een drooggevallen rivier waar het net een beetje koeler is. Tijdens de warme zomers zijn ze in de woestijn bijna uitsluitend ’s nachts actief.  Hun voedsel bestaat vooral uit knollen, vruchten, jonge scheuten en bessen, maar ook insectenlarven, wormen en kleine gewervelden, zoals slangen en hagedissen, staan op hun menu. Ze leven in groepen van ongeveer 15 dieren in uiteenlopende habitats. Vijanden worden gezamenlijk aangevallen. Hun sociale bezigheden bestaan uit het tegen elkaar wrijven van de koppen.

 

Halsbandpekari

Collared peccary
Pecari tajacu

Halsbandpekari

Een zwijntje...

Adopteer een eigen Halsbandpekari!

Wil je je eigen Halsbandpekari adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Pekari’s een geurklier hebben die op een navel lijkt
  • Pekari’s een geurklier hebben die op een navel lijkt
  • Pekari’s een geurklier hebben die op een navel lijkt