Algemene informatie

De grootoorvos wordt ook wel lepelhond genoemd. Het is een kleine hondachtige met een ronde achterzijde. De schouders liggen lager dan de achterzijde. Hij heeft behalve grote oren ook lange poten en een dikke, ruige vacht. De ondervacht is okerkleurig. Op de bovenzijde is de vacht grijzig geel van kleur.  Hij wordt 46 tot 66 centimeter lang en 3 tot 5,3 kilogram zwaar. De staart is 23 tot 34 centimeter lang, de oren tot 12 centimeter lang.

De grootoorvos is de enige voornamelijk insecten etende hondachtige. Zijn belangrijkste prooidier zijn termieten en mestkevers (Scarabidae), maar ook andere ongewervelden worden gegeten. Een enkele keer eet hij ook kleine gewervelde dieren, eieren en vruchten. Omdat zijn belangrijkste prooidieren zich vaak ophouden in gebieden waar veel hoefdieren leven, houdt de grootoorvos zich vaak op in de buurt van grote kudden hoefdieren, als zebra’s, gnoes en kafferbuffels.

Ondergrondse prooidieren worden opgespoord met de grote oren, die horizontaal gehouden de zachtste geluiden kunnen opvangen. Grootoorvossen hebben scherpe klauwen aan de voorpoten en graven snel de prooi op. De dichte vacht beschermt tegen aanvallen van soldaattermieten. Ook het gebit is aangepast aan het dieet. Grootoorvossen hebben 46 tot 50 kleine scherpe tanden.  De kaken kunnen zeer snel bewogen worden, waardoor hij snel kan kauwen en de termieten in een zeer korte tijd dood zijn.

Lepelhond

Bat-eared fox
Otocyon megalotis

Lepelhond of grootoorvos

Adopteer een eigen Lepelhond!

Wil je je eigen Lepelhond adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Er twee van elkaar gescheiden populaties zijn in het wild
  • Ze leven in familiegroepen
  • Ze voor het leven een paartje vormen