Algemene informatie

De manenwolf is een hoogbenige, bruinrode wilde hondachtige met lange oorschelpen, een spitse snuit en zwart gelaarsde poten. Hij is meer verwant met de vos dan met de wolf en zijn nauwste verwantschap is met de boshond. De manenwolf bewoont droge bossen en pampa’s in centraal Zuid-Amerika, eet kleine knaagdieren, hagedissen, vogels en dergelijke en plantaardig voedsel. Het zijn schuwe dieren, die de mens mijden. Het dier wordt als schadelijk beschouwd en wordt door uitroeiing bedreigd. Dankzij de lange poten kan de manenwolf zich door het hoge gras van de pampa verplaatsen en eroverheen kijken. Echte hardlopers zijn het niet. De manenwolf rust overdag meestal in een schuilplaats in hoog gras of struikgewas. In afgelegen gebieden waar zelden mensen komen foerageert hij soms overdag, maar hij is het actiefst tijdens de avondschemering en de daaropvolgende uren van duisternis. Het dier jaagt alleen en kan in de loop van een nacht 32 km afleggen. Manenwolven zijn monogaam en een mannetje en wijfje delen soms dan ook hetzelfde territorium, maar ze zoeken alleen elkaars gezelschap in de paartijd. Bij een potentieel vijandige ontmoeting cirkelen de dieren om elkaar heen met gekromde rug, de manen recht overeind en hun koppen opzij gedraaid, waarbij de witte keelmarkeringen duidelijker zichtbaar worden.

Manenwolf

Maned wolf
Chrysocyon brachyurus

Manenwolf

Het is helemaal geen wolf...

Adopteer een eigen Manenwolf!

Wil je je eigen Manenwolf adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • Dit dier niet graaft met zijn poten maar met zijn tanden
  • Dit dier niet graaft met zijn poten maar met zijn tanden
  • Dit dier niet graaft met zijn poten maar met zijn tanden