Algemene informatie

De manoel is een zoogdier dat hoort bij de familie van de katachtigen. Bij katachtigen horen onder andere ook de tijger en onze huiskat. Net als alle andere soorten katachtigen (behalve de leeuw, die in groepen leeft), leeft de manoel alleen en zoekt hij/zij alleen een andere manoel op om daarmee te paren. Na de paring gaan de poes en de kater weer ieder hun eigen weg. De poes krijgt dus alleen jongen, en brengt de jongen ook alleen groot, zonder hulp van de kater. Als manoelkittens volwassen zijn geworden, verlaten zij hun moeder en gaan ze ook ieder hun eigen weg.

In het wild leeft de manoel in een groot deel van Azië, van Iran in het westen tot in Mongolië in het oosten, en van Rusland in het noorden tot in Bhutan in het zuiden. In het wild leeft de manoel in steppegebieden en in berggebieden.

Wat de manoel zo opvallend maakt is zijn dikke vacht, die in de wintertijd nog dikker is dan in de zomertijd. In de wintertijd komt zo’n extra dikke wintervacht erg goed van pas om warm te blijven, omdat de temperaturen overdag tot wel -40°C kunnen zijn. De zomervacht van de manoel is ook vrij dik omdat de temperaturen ’s zomers overdag in zijn wilde leefomgeving veel kouder zijn dan in Nederland.

Manoels zijn vooral in de schemering actief en ook bij Zie-ZOO is de manoel niet makkelijk te zien. De meeste bezoekers hebben hem nog helemaal niet kunnen ‘spotten’.  Peter Pallas dacht dat de manoel de wilde voorouder van de Perzische kat was. Hoewel Pallas’ aanname te begrijpen is, bleek uit wetenschappelijk onderzoek in de twintigste eeuw dat de wilde voorouder van de Perzische kat (en alle andere huiskattenrassen) de Afrikaanse wilde kat is. Pallas had zich dus vergist.

De manoel wordt nog niet zo heel lang in dierentuinen gehouden, namelijk pas sinds de jaren ’50 van de twintigste eeuw. Ook zijn er in de hele wereld weinig dierentuinen die manoels houden: 61 dierentuinen verspreid over Noord-Amerika, Azië en Europa. Dierenpark Zie-ZOO is één van die 61 dierentuinen. Al die dierentuinen doen mee aan een internationaal kweekprogramma voor manoels. Het doel van dat kweekprogramma is ervoor zorgen dat er een grote gezonde populatie manoels in dierentuinen blijft bestaan voor het geval de manoel in het wild uitsterft. Het internationale kweekprogamma voor de manoel wordt aangestuurd door de dierentuin van de stad Kingussie in het Verenigd Koninkrijk.

Manoel

Pallas's cat
Otocolobus manul

Manoel

Ook bekend als Pallaskat

Adopteer een eigen Manoel!

Wil je je eigen Manoel adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • De naam “manoel” uit het Kirgizisch komt, de officiële taal (naast het Russisch) van het Aziatische land Kirgizië
  • De naam “Pallaskat” verwijst naar de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Peter Simon Pallas
  • Dierenpark Zie-ZOO meedoet aan een fokprogramma voor de Manoel