Algemene informatie

De nevelpanter dankt zijn naam aan zijn prachtige, op wolken lijkende vlekken op de vacht. Deze soort is de ‘kleinste van de grote katten’. Hij heeft in verhouding erg lange hoektanden, de langste van alle katachtigen. De nevelpanter klimt erg goed en gaat veel in bomen op jacht. Hij heeft een lange dikke staart om zijn evenwicht goed te kunnen bewaren als hij in de bomen klimt. Zijn korte flexibele benen, grote poten en scherpe klauwen helpen ook bij het bomenklimmen. Een nevelpanter heeft een schouderhoogte van 40 tot 50 cm. Deze middelgrote carnivoor heeft een stevige lichaamsbouw en weegt gemiddeld 15 tot 23 kilo.

Hoe de verwantschap is ten opzichte van de andere katten, is nog niet helemaal duidelijk. De nevelpanter wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Het aantal is drastisch teruggelopen door overbejaging en verstoring van zijn jachtgebieden. De nevelpanter bezit zowel kenmerken van de tijger als van de marmerkat. Hij staat eigenlijk tussen de grote en kleine katten in. In tegenstelling tot de andere grote katten heeft de nevelpanter een volledig verbeend tongbeen, zoals de kleine katten. Hierdoor kan hij niet brullen, maar wel spinnen bij in – en uitademen. Tegenwoordig wordt hij tot hetzelfde geslacht gerekend als de tijger. De vraag naar zijn pels is de nevelpanter bijna noodlottig geworden. De oorspronkelijke bewoners van Borneo gebruikten de tanden van de nevelpanter voor het maken van sieraden en de pels als krijgsgewaad.

 

Nevelpanter

Clouded Leopard
Neofelis nebulosa

Nevelpanter

Een kat uit de boom kijken...

Adopteer een eigen Nevelpanter!

Wil je je eigen Nevelpanter adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • Er nog niet zoveel bekend is over de Nevelpanter
  • Hij vaak in een boom ligt te wachten op een prooi
  • Zijn leven vooral zich afspeelt in de boomtoppen