Algemene informatie

De naam “noordelijke Luzon-nevelrat” slaat op het volgende: het is een soort rat die leeft in het noorden van het Aziatische eiland Luzon in de Filippijnen, en het leeft daar in bergen op zulke grote hoogte, dat het daar in nevel (mist) leeft. “Noordelijke Luzon-nevelrat” is echter helaas geen officiële Nederlandse naam voor deze soort, deze naam hebben wij zelf gemaakt. Het is een gedeeltelijke vertaling van de Engelse naam voor deze soort, “northern Luzon giant cloud rat”. De reden dat de door ons gemaakte naam geen officiële naam is, is omdat er momenteel geen Nederlandstalige wetenschappelijke organisaties zijn die deze naam gebruiken. In plaats daarvan gebruiken zij de Latijnse naam van deze soort, Phloeomys pallidus. Tja, niet iedereen wil zomaar een buitenlandse naam gebruiken voor iets. Een Nederlandstalige naam is daarom wel zo makkelijk, dus vandaar onze zelf verzonnen naam voor dit prachtige knaagdier.

Voor een soort rat is de nevelrat heel groot. Hij heeft namelijk een gewicht van 1,9 tot 2,6 kg en is van het puntje van zijn snuit tot het uiteinde van zijn staart 75 tot 77 cm lang. Twee opmerkelijke eigenschappen dus. Verder heeft de nevelrat nog een derde voor ratten opmerkelijke eigenschap: als het jongen heeft, dan leeft het in gezinnen. Een nevelrattengezin bestaat uit een moeder, een vader en één of twee jongen. De meeste andere soorten ratten leven niet in gezinnen, omdat bij deze soorten de aanstaande moeder en vader nadat ze hebben gepaard ieder hun eigen weg gaan. Na de geboorte van haar jongen brengt de moeder haar jongen helemaal alleen groot.

De noordelijke Luzon-nevelrat leeft in het wild alleen maar op Luzon. Een diersoort dat in het wild in slechts één specifiek gebied voorkomt en nergens anders in de hele wereld, heet een endeem. Op Luzon leeft de nevelrat in bossen en struikgewas. In al zijn leefgebieden komt de nevelrat voor van zeeniveau tot op een hoogte van 2200 meter in de bergen. Op zulke grote hoogten zit er minder zuurstof in de lucht, en veel diersoorten kunnen niet overleven in zulke omstandigheden omdat hun lichamen niet in staat zijn om daar aan genoeg zuurstof te komen. Nevelratten hebben lichamen die dat wel kunnen, en daardoor hebben zij in de bergen van Luzon leefgebieden die zij met weinig andere diersoorten (concurrenten) hoeven te delen.

Nevelrat

Northern Luzon giant cloud rat
Phloeomys pallidus

Nevelrat

Heeft niet eens officieel een Nederlandse naam...

Adopteer een eigen Nevelrat!

Wil je je eigen Nevelrat adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • De Luzon nevelrat in het wild bedreigd is
  • Voor de inwoners van Luzon er voorlichtingscampagnes zijn
  • Het Europese fokprogramma wordt geleid vanuit de dierentuin van Praag