Algemene informatie

De paradijskraanvogel is ook wel bekend als Stanleys kraanvogel. Hij is 110 tot 120 cm lang en weegt 4,9 tot 5,3 kg. In vlucht heeft de vogel een spanwijdte van 1,8 tot 2,0 m. Deze kraanvogel is verder vaal lichtgrijs van kleur met een witte kruin, een roze snavel en met lange donkergrijze vleugelveren, die tot aan de grond komen. Stanleys kraanvogels leven zowel in waterrijke groene heuvels en dalen als op hoger gelegen vlakten. Stanleys kraanvogel foerageert door de grond af te zoeken naar zaden van grassen, wortels maar ook naar kleine dieren als sprinkhanen, wormen, krabben, kikkers en reptielen. Van de 15 soorten kraanvogels, is Stanleys kraanvogel de minst wijdverbreide van allemaal. In de laatste twintig jaar is Stanleys kraanvogel grotendeels verdwenen uit de Oost-Kaap, Lesotho, en Swaziland. De aantallen in de noordelijke provincies Vrijstaat, KwaZoeloe-Natal, Limpopo, Gauteng, Mpumalanga en Noordwest zijn afgenomen met 90%. Het grootste deel van de overgebleven populatie bevindt zich in oostelijk en zuidelijk Zuid-Afrika, met een kleine aparte groep in Etosha Pan in noordelijk Namibië. Zo nu en dan worden geïsoleerd broedende paartjes gevonden in de vijf buurlanden.

Paradijs kraanvogel

Blue crane
Grus paradisea

Nationale vogel van Zuid-Afrika

Adopteer een eigen Paradijs kraanvogel!

Wil je je eigen Paradijskraanvogel adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • De Paradijskraanvogel op de IUCD rode lijst staat als "kwetsbaar"
  • Hij voor het eerst beschreven is in 1793
  • Hij in Zuid-Afrika wettelijk beschermd is