Algemene informatie

De reuzenmiereneter wordt ook wel  grote miereneter, mierenbeer of yoeroemi genoemd.  De wetenschappelijke naam werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Miereneters hebben een lange, smalle snuit en een lange staart. Om hun scherpe klauwen niet door het lopen te laten slijten, lopen ze op hun polsen, met de scherpe klauwen naar binnen gevouwen. Een volwassen miereneter weegt 40 kilo en is 1 tot 2 meter lang. De staart voegt hier nog 60 tot 90 cm aan toe. Een miereneter kan dus, van snuit tot staartpunt gemeten, ruim 2 meter lang zijn. Hij is bij de schouders ongeveer 60 cm hoog.

Een miereneter heeft korte oorschelpen, kleine ogen en een grijs-bruine vacht die uit korte, stevige haren bestaat. De kop is lichter van kleur dan de achterzijde. Een brede zwarte band, met een witte streep begrensd, begint op de borst, en loopt over de schouder naar zijn middel.

De miereneter leeft van mieren en termieten. Hij gebruikt zijn scherpe klauwen om de mierennesten of holen open te scheuren, waarna hij z’n snuit naar binnen steekt. Met zijn 60 cm lange tong slurpt hij dan de mieren op. Door het kleverige speeksel blijven de dieren hier gemakkelijk op kleven. Hij steekt zijn tong soms wel 150 keer per minuut naar buiten, en eet daarmee tot 30.000 mieren per dag.

Reuzen miereneter

Giant anteater
Myrmecophaga tridactyla

Reuzen miereneter

Arme mieren en termieten...

Adopteer een eigen Reuzen miereneter!

Wil je je eigen Reuzenmiereneter adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • Ze een draagtijd heeft van 190 dagen
  • Ze een draagtijd heeft van 190 dagen
  • Ze een draagtijd heeft van 190 dagen