Algemene informatie

De sporenschildpad komt voor van de westelijke Afrikaanse Sahelzone tot het oostelijke deel van Soedan.  De schildpad wordt weleens als huisdier gehouden maar wordt extreem groot en zwaar en is bijzonder sterk. Daarom is deze schildpad niet geschikt voor een klein terrarium.  De schildpadden zijn bij een gewicht van 15 tot 20 kilogram geslachtsrijp. Tijdens de paring maken de mannetjes een geluid dat lijkt op het balken van een ezel. De vrouwtjes leggen maximaal drie keer per jaar 30 eieren. Het duurt relatief lang voordat deze eieren uitkomen; afhankelijk van de temperatuur en de conditie duurt het drie tot vijf maanden. Deze schildpadden zijn met name in de ochtend en avond actief met het zoeken naar eten. Op het heetst van de dag zullen ze zichzelf ingraven in het zand om af te koelen. Deze schildpadden zijn erg actief en kunnen vrij agressief zijn naar elkaar. Met name mannetjes zullen dan proberen elkaar te rammen of om te gooien.

Sporenschildpad

African spurred tortoise
Centrochelys sulcata

Weegt tot 100 kilo

Adopteer een eigen Sporenschildpad!

Wil je je eigen Sporenschildpad adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • Dit de grootste soort landschildpad is
  • De soort in 1779 voor het eerst is beschreven
  • De IUCN hem als "kwetsbaar" classificeert