Algemene informatie

Het stokstaartje, wie kent hem niet? Stokstaartjes (in het Engels: Meerkats) behoren tot de mangoesten. Hij bewoont alle delen van de Kalahari in zuidelijk Afrika (Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika). Van alle mangoesten zijn de stokstaartjes de meest sociale. In sommige Afrikaanse huizen kun je stokstaartjes aantreffen.

Stokstaartjes leven in groepen van maximaal dertig in holen die ze uitbouwen tot gangenstelsels. In deze gangen worden speciale kamers aangelegd: slaapkamers, kraamkamers en zelfs toiletten. Stokstaartjes hebben in hun groep elk afzonderlijke taken. Er is altijd een wachter in de groep. Een wachter staat altijd hoger dan de rest zodat hij meer ziet en dus goed “op de hoogte” is. Bij gevaar gaan alle stokstaartjes fanatiek graven; dit doen ze om een stofwolk te creëren die het roofdier op de vlucht jaagt.

Stokstaartjes eten voornamelijk slakken, spinnen en insecten, maar als ze de kans krijgen zouden ze ook knaagdieren of op de grond nestelende vogels en hun eieren eten. Ook hagedissen en kleine dieren behoren tot hun menu.

Stokstaartje

Meerkat
Suricata suricata

Een zeer populair roofdiertje

Adopteer een eigen Stokstaartje!

Wil je je eigen stokstaartje adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • Het stokstaartje ook wel "aardmannetje" genoemd wordt
  • Ze wel 14 jaar oud kunnen worden
  • Ze ook gifslangen kunnen eten
  • De IUCN status is: Least Concern (niet bedreigd)