Algemene informatie

De vicuña (Vicugna vicugna) behoort tot de kameelachtigen, net zoals de lama, guanaco en de alpaca. De dieren leven in kleine familiegroepjes. Vicuña’s zijn sierlijke dieren en zijn de kleinste van alle kameelachtigen. Ze hebben een zachte vacht van zeer fijne wol. Deze dieren zijn bruin gekleurd met een witte buik. Een volwassen dier weegt 40 tot 60 kilo en de schouderhoogte is nog geen meter. Net als bij alle lama’s blijven hun ondertanden doorgroeien. In de natuur slijten deze tanden vanzelf af, maar in gevangenschap kan dit problemen geven. Je ziet dan sommige dieren waarbij de ondertanden naar boven uitsteken. De vicuña leeft in de uitgestrekte páramo’s in de Andes. Ze zijn erg goed aangepast aan de barre leefomstandigheden boven 4000 meter. Dankzij hun krachtige hart en hun rode bloedcellen die 2,5 keer zo lang leven als bij andere dieren zijn ze in staat om in deze ijle lucht te ademen en te leven. Net als de kamelen kunnen ze ook goed overleven in droge gebieden, doordat ze erg zuinig met water omgaan.

De vicuña’s waren bijna uitgestorven. Dit was begonnen tijdens de Spaanse kolonisatie van Peru. De wol van deze dieren was zeer gewild en behoorde tot de waardevolste ter wereld. In tegenstelling tot de Inca’s, die hun wol ook waardeerden, maakten de Spanjaarden jacht op de dieren. Hierdoor raakte de soort bijna uitgestorven. In 1825 werd het dier officieel beschermd door een wet van Simon Bolivar. Dit was de eerste soort die in Zuid-Amerika officieel werd beschermd.

Tegenwoordig worden de dieren beschermd in een aantal reservaten in Peru en Bolivia.

Vicuña

Vicuña
Vicugna vicugna

Vicuña

Een kameelachtige uit Zuid-Amerika

Adopteer een eigen Vicuña!

Wil je je eigen Vicuña adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Er in 1974 nog maar 6000 dieren in het wild leefden
  • Er in 1974 nog maar 6000 dieren in het wild leefden
  • Er in 1974 nog maar 6000 dieren in het wild leefden