Algemene informatie

In 1934 werd het eerste wasberenpaar uit Noord-Amerika Europa ingevoerd en ze vermenigvuldigden zich snel. In 1985 was de wasbeer al over bijna heel Europa verspreid. Wasberen brengen het grootste deel van de dag slapend door in veelal holle bomen en gebruiken deze plek ook om te jongen. Ze klimmen graag en turnen handig in de boomtoppen. Ze hebben een goed ontwikkelde tastzin: als ze op zoek zijn naar voedsel, grijpen ze met hun voorpoten in spleten en onder stenen en ploegen ze de grond in het water om. De wasbeer is niet kieskeurig wat betreft zijn voedsel en een echte omnivoor. Het voedsel wordt grotendeels nabij water gezocht. Vooral kleine dieren, waaronder wormen, schaaldieren als rivierkreeften, weekdieren, amfibieën als kikkers, kleine zoogdieren tot de grootte van een haas, hagedissen, vissen, insectenlarven en zelfs slangen staan op het menu. Verder haalt de wasbeer vogel- en schildpadnesten leeg, waarbij hij de eieren en jongen verorbert. Ook is hij dol op vruchten als appels en pruimen, bessen, maïs, aardappels, noten als eikels en granen. Daarnaast voedt de wasbeer zich ook met aas en eetbaar afval. Met hun voorpoten kunnen ze voedsel dragen. Ook gebruiken wasberen hun voorpoten om voedsel in water te bemachtigen. Wasberen wassen hun voedsel om gifstoffen te verwijderen en hard voedsel weker te maken. De wasbeer is geen echte jager en grote prooien zijn daarom een zeldzaamheid.

Wasbeer

Raccoon
Procyon lotor

Wasbeer

Wasberen, wat wassen die dan?

Adopteer een eigen Wasbeer!

Wil je je eigen wasbeer adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Wasberen hun voedsel vaak onder water aftasten
  • Het dan net lijkt of ze hun voedsel wassen
  • In onze dierentuin ook een albino wasbeer woont