Algemene informatie

De zebramangoeste is een klein roofdiertje, verwant aan het stokstaartje. Hij komt voor op de Afrikaanse savanne en heeft zijn naam door de gestreepte tekening op de rug. Een volwassen dier wordt 55 tot 60 centimeter lang en 1,5 tot 2,25 kilogram zwaar. De staart is 15 tot 30 centimeter lang. De soort is vooral algemeen in gebieden met veel termietenheuvels, die dienen als verblijfplaats. De zebramangoeste komt voor in een groot gedeelte van Afrika. De zebramangoeste is overdag actief, maar bij extreme hitte alleen ’s ochtends en ’s avonds. Het is een groepsdier, die in stabiele familiegroepen van ongeveer 30 soortgenoten bij elkaar leeft. Als een groep meer dan 40 dieren bevat, zal hij meestal gaan opsplitsen in twee kleinere groepen van 15 tot 20 dieren. Leden van een groep kunnen elkaar herkennen aan een gezamenlijke groepsgeur.

Zebramangoesten gebruiken verlaten termietenheuvels als hun dagelijks verblijf. De heuvels, die een grootte hebben van ongeveer 1 m³, worden door de mangoesten ingericht met allerlei vertrekken. Het territorium kan vrij groot worden, tot 130 hectare. Het wordt afgebakend met geurvlaggen. Vooral hooggeplaatste mannetjes markeren het territorium regelmatig. Opvallende plaatsen in het territorium, waaronder termietenheuvels, stenen en boomstronken, worden dagelijks gemarkeerd.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten, hagedissen, slangen, kikkers en vaak ook muizen. Veel van zijn voedsel graaft hij op met de scherpe klauwen. Soms eet hij ook plantenwortels en vruchten. Een geliefd tussendoortje is een vogelei. Deze worden met de voorpoten uit een nest geroofd en vervolgens tussen de achterpoten weggesleurd. De zebramangoeste foerageert meestal in kleine, losse subgroepjes. Tijdens het foerageren staat de zebramangoeste geregeld op zijn achterpoten om de omgeving te verkennen. Hij houdt contact met de andere groepsleden met een grote verscheidenheid aan geluiden.

 

Zebramangoest

Banded mongoose
Mungos mungo

Het is geen zebra...

Adopteer een eigen Zebramangoest!

Wil je je eigen Zebramangoeste adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • De staart bijna net zo lang is als het lichaam
  • In West-Afrika de verwante Gambia Mangoeste woont
  • Ze in groepen van soms wel 40 dieren leven