Algemene informatie

De zwarte zwaan is bijna volledig zwart met enkel witte handpennen. De rozerode snavel is lichter op de punt. De poten zijn grijs. De zwarte zwaan heeft van alle zwanen de langste hals: meer dan half zo lang als de totale lichaamslengte. Hij wordt 110 tot 140 centimeter lang en tot zes kilogram zwaar. De geslachten zijn qua uiterlijke kenmerken gelijk. Hij leeft in zoet- en brakwatergebieden en voedt zich met grassen en waterplanten.

De vogel heeft als enige zwaan een zwart verenkleed, al is de zwarthalszwaan ook gedeeltelijk zwart. De kuikens worden door de ouders samen opgevoed. De zwarte zwaan is niet honkvast. Bij zwerftochten kan hij afstanden van honderden kilometers overbruggen en zorgt zo ook zelf voor zijn verspreiding. Kenmerkend zijn de klagende, trompetterende roep bij hun nachtelijke vluchten.

Zwarte Zwaan

Black Swan
Cygnus atratus

Zwarte Zwaan

Een zwaan uit Australië, Tasmanië en Nieuw Zeeland

Adopteer een eigen Zwarte Zwaan!

Wil je je eigen Zwarte Zwaan adopteren?
DAT KAN!!

Adopteren

Wist je dat?

  • Zwarte zwanen partners voor het leven vormen
  • Zwarte zwanen partners voor het leven vormen
  • Zwarte zwanen partners voor het leven vormen