Algemene informatie

Een eekhoornachtig knaagdier uit de prairies van Noord Amerika. De zwartstaart prairiehond heeft een zandkleurig bruine vacht, met een wittige buik en ja, een zwarte punt aan de staart. De oren zijn kort en rond en de ogen groot en zwart. Hij wordt ongeveer dertig centimeter lang en 900 tot 1360 gram zwaar.

De prairiehond heeft een voorkeur voor met kort gras begroeide prairies, en komt voor van Montana, North Dakota, Saskatchewan, Arizona, Texas en het noorden van Mexico. De zwartstaartprairiehond leeft van de groene delen van de plant, vooral grassen, maar ze eten ook insecten als sprinkhanen en zelfs een enkele keer aas. Ze eten eerst alle vegetatie rond het hol weg, om zo eventuele schuilplaatsen van roofdieren te verwijderen.

De zwartstaartprairiehond is een dagdier. Onder normale omstandigheden is hij de gehele dag actief, maar in heet weer komt de prairiehond alleen ’s ochtends en ’s avonds buiten zijn hol. Overdag schuilt hij dan voor de zon in de ondergrondse gangen. In koude winters blijft hij veel in zijn hol, de prairiehond teert dan op een vetlaag die ze in de herfst hebben opgebouwd.

Zwartstaart prairiehond

Prairie dog
Cynomys ludovicianus

Zwartstaart prairiehond

Is het een eekhoorn?

Adopteer een eigen Zwartstaart prairiehond!

Wil je je eigen Prairiehond adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Er 5 soorten prairiehondjes bestaan
  • Ze in het wild meer onder de grond zijn gaan leven
  • Dat dat waarschijnlijk komt door het autoverkeer