Algemene informatie

Nee, deze woont niet op de Zuidpool …

Bij Dierenpark Zie-ZOO wonen wel pinguïns, namelijk de Zwartvoet Pinguïn.  Het is de enige pinguïn die broedt in Afrika: de soort komt enkel voor langs Zuid-Afrikaanse en Namibische kust. De zwartvoetpinguïn heeft een zwarte rug en flanken en witte buik en keel. Over de buik, van de flanken tot het begin van de keel, loopt een zwarte, hoefijzervormige streep. Dit is in de regel een enkele streep, maar sommige individuen hebben een dubbele. De vleugels zijn aan de bovenzijde zwart, maar aan de onderzijde gevlekt. Ook de kop kent een zwart-wit patroon. Het gezicht is zwart. Opvallend aan deze pinguïn is een naakte, roze vlek die boven hun ogen richting de bovensnavel loopt. Om die reden kreeg de soort in het Afrikaans de naam brilpikkewyn. ‘Pikkewijn’ is een oud-Nederlands woord voor pinguïn. De poten zijn zwart.

Jonge dieren zijn dof grijsbruin van kleur. De buik is wit, maar de witte wenkbrauw ontbreekt. De zwartvoetpinguïn wordt ongeveer 60 tot 70 cm lang.

De luide roep van de zwartvoetpinguïn lijkt op het gebalk van een ezel. Hieraan dankt de vogel zijn vroegere Engelse naam, Jackass penguin (“ezelspinguïn”). De zwartvoetpinguïn is een uitstekende zwemmer, die onder water snelheden van wel 20 km/u kan halen.

Hij eet kleine vis als ansjovis, kleine schaaldieren en inktvis. Ze foerageren voornamelijk overdag op zee, vaak in groepjes. Voor het foerageren begeeft hij zich in de regel niet ver van de kust af, meestal tot 15 km, zelden tot 100 km. De pinguïns blijven aan het oppervlak, maar houden regelmatig hun kop onder water om prooien te vinden. Zodra iets is ontdekt, duikt het gehele foerageergroepje onder.

Zwartvoet Pinguin

African penguin
Spheniscus demersus

Een Pinguin in Afrika...

Adopteer een eigen Zwartvoet Pinguin!

Wil je je eigen Zwartvoet Pinguïn adopteren?
DAT KAN!

Adopteren

Wist je dat?

  • Zwartvoet Pinguins helemaal niet op de zuidpool wonen, maar in Zuid-Afrika
  • Hun aantal in het wild enorm gedaald is
  • Pinguins niet vliegen maar... zwemmen kunnen ze wel, heel goed zelfs
  • De IUCN status is: Endangered (bedreigd)