Lammergier gesponsord !

19 oktober 2022

Dit is de eerste update over de jonge lammergier “Ricky-Rico Livigno” die is uitgerust met een door ZiE-ZOO gesponsorde gps-Tag (zender).

De vogel is op 13 juni geringd op het nest. Dit nest is gelegen op een steile berghelling in het Stelvio National Park vlakbij Livigno, Italie. De vogel was bij het ringen ongeveer 3 maanden oud. Dat betekent dat de vogel rond half maart uit het ei gekropen is. Met een broedtijd van gemiddeld 54 dagen betekent dit dat het ei eind januari is gelegd. Gezien de hoogte van het nest, moesten de vogels in deze periode veel wind, sneeuw en koude trotseren.

Het jong heeft de naam “Ricky-Rico Livigno” gekregen, ter nagedachtenis aan een lokale natuurbeschermer. Het is een jong van Cic en Moische. Beide oudervogels zijn uitgezet in het kader van het Europese herintroductieprogramma, gemanaged door de Vulture Conservation Foundation. Het vrouwtje heet Moische en is op 13-3-1991 geboren in het gespecialiseerde broedcentrum Haringsee in Wenen. Zij is op 9-7-1991 losgelaten nabij Zernez, Zwitserland. Dat is op ongeveer 20 km van haar huidige broedplek. Lammergieren gaan broeden vlakbij de plek waar ze hun eerste vlucht maken. Op dit gegeven is de strategie van de herintroductie gebaseerd. Cic is het mannetje, hij is op 2 maart 1993 uit het ei gekropen in de dierentuin van Dortmund. Hij is op 14-6-1993 losgelaten nabij Zernez, Zwitserland. Het paar is in 1999 begonnen met broeden nabij Livigno. Zij vormen het broedpaar wat momenteel het langste bij elkaar is in de gehele Alpen. Het perfecte voorbeeld van de werking van het herintroductieprogramma, en het belang van dierentuinen hiervoor! Het jong is trouwens het vierde wild-hatched (in het wild geboren) Lammergier-jong wat in Italië ooit van een GPS-zender is voorzien.

Er komt nog een publieksversie van de GPS-kaarten (vliegpatronen van de gier), maar die wordt pas actief als het jong (inmiddels uitgevlogen) de directe omgeving van het nest heeft verlaten. Helaas moeten we dit soort locaties nog geheim houden….

Op de foto zie je het aanbrengen van de gps-Tag bij de jonge lammergier.

We houden je op de hoogte over de omzwervingen van Ricky-Rico!

Project Zie-Zoölogisch

11 november 2021

Conservatie / Natuurbescherming

Het is voor Dierenpark Zie-ZOO erg belangrijk dat dieren en hun leefomgeving worden beschermd.

Wereldwijd staat de relatie van de mens met de natuur onder druk, veel diersoorten en leefgebieden worden bedreigd. Natuurbescherming, natuureducatie en soortbehoud zijn belangrijke doelstellingen van Dierenpark Zie-ZOO. Door de vele bijzondere diersoorten in het dierenpark hopen we bij bezoekers verwondering en respect voor de natuur te stimuleren.

Zie-Zoölogisch

Dierenpark Zie-ZOO werkt mee aan diverse conservatieprojecten, fok- en kweekprogramma’s. Vanuit Zie-Zoölogisch worden er een aantal projecten ondersteund zoals bijvoorbeeld de Bruinkopslingerapen.

Ook jij kunt onze projecten steunen!

Donaties op IBAN NL09RABO 0120087154 t.n.v. Stichting Zie-Zoö, onder vermelding van Zie-Zoölogisch.

Bedankt voor je steun!

Meer info?  Klik hier.

Adopteer een bankje!

06 november 2021

Beste mensen

Dierenpark Zie-ZOO gaat beginnen met een nieuw sponsoring programma. De afgelopen jaren is er een wildgroei ontstaan van allerlei reclameborden in het park en dat willen we gaan upgraden.

De eerste stap is een sponsoringplan voor de bankjes. Je kunt nu je eigen bankje in het park sponsoren. Er komt dan een bordje met een tekst naar keuze op het bankje waardoor “jouw” bankje volledig gepersonaliseerd wordt. Per bank is er maar één sponsor mogelijk dus wacht niet te lang. Voor de duidelijkheid: je “eigen” bankje blijft natuurlijk gewoon in het park staan en bezoekers kunnen gewoon erop zitten. Maar het bankje heeft dan wel JOUW naam erop! En zeg nou zelf, hoe kan je nou beter genieten van het park dan zittend op je eigen bankje! Het is trouwens ook een goede gelegenheid om ter herinnering aan een dierbare een herinneringsbankje te laten maken. De keuze is aan jou. Het sponsoren van een bankje kost 1-malig 500 euro, daarmee is het voor altijd* “jouw” bankje in het park.

TIP: dit is ook een top idee voor een cadeau voor iemand die al alles heeft…

Kijk even op bij “adopties” voor meer info.

En let op: er is maar een beperkt aantal bankjes beschikbaar!

*bankje is dan gesponsord voor de levensduur van het bankje.

Vogelonderzoek

14 maart 2021

We zijn weer begonnen met de inventarisatie van wilde broedvogels op het Zie-ZOO terrein voor Sovon Vogelonderzoek Nederland!! Dit voorjaar lopen we 10 rondes (8 bij zonsopgang en 2 in de avond) waarbij we alle individuele vogels met territorium-indicerend gedrag noteren. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Nou, zie de foto!

Op 6-3-2021 liepen we onze eerste ochtendronde waarbij we 135 exemplaren telden in 18 soorten. Kan iemand met hulp van de soortafkortingen op de kaart bedenken welke? Ik zal er één verklappen. Op de Zuid-Amerika vijver troffen we een Dodaars (code DD), de eerste voor Zie-ZOO! Wij zijn benieuwd of hij/zij rond blijft hangen!

Meer info? In Nieuwsbrief 3 van vorig jaar hebben we toegelicht waarom Zie-ZOO deze broedvogelinventarisaties uitvoert. https://www.dierenparkziezoo.nl/nieuwsbrieven/